Welkom

mei 12, 2016

WhatsApp zakelijk gebruiken ?


WhatsApp is zo ingeburgerd dat het ongemerkt ook in het zakenleven insluipt. Maar...is dat een goed idee ?
Categorie: Algemeen
Ingezonden door: admin

WhatsApp is bijna synoniem geworden met sms-en, maar dan gratis. Iedereen heeft het en je kan (bijna) iedereen een berichtje sturen via WhatsApp. Vanwege deze algemene acceptatie wordt het ook automatisch gebruikt voor zakelijke berichten. Dat hoeft geen probleem te zijn maar voor privacy gevoelige beroepen en/of met een vertrouwelijk karakter zoals advocaten, artsen en notarissen is het niet geschikt:

  • Tot voor kort werden de berichten onversleuteld verzonden.
  • De berichten staan op een onbekende server 'ergens' in het buitenland.
  • Er is nu EndToEnd encryptie maar WhatsApp, inmiddels van Facebook, heeft de encryptie sleutels en kan  de data dus inventariseren.
  • De software is closed source en niet gecontroleerd.

Een argument dat privé vaak schouderophalend gebruikt wordt is 'ik heb toch niks te verbergen'. Privé is dat al een slecht argument (iedereen heeft iets te verbergen) maar zakelijk is het zeker niet houdbaar.

Gelukkig is er een uitstekend alternatief dat wel vollledige EndToEnd encryptie gebruikt, waarvan de sleutels alleen bij de eindgebruiker bekend zijn en waarvan de software door een onafhankelijke partij gecontroleerd is. De naam van deze app is Signal.

Het meest gehoorde argument om het niet te gaan gebruiken is dat niemand anders het gebruikt. Dat klopt, het is nog niet algemeen verbreid alhoewel er wel al miljoenen gebruikers zijn. Maar zakelijk kan je afspreken met elkaar om te communiceren via Signal ip.v. WhatsApp. Met een paar klikken is het geïnstalleerd, net als alle andere spelletjes en onnodige apps die we wèl blindelings installeren.

Aanbevolen door Edward Snowden.Volgende pagina: Diensten